J. A. Riis Museum - Bramminginfo

Gå til indhold

J. A. Riis Museum


Jacob A. Riis Museum viser den fascinerende fortælling om Ribe-drengen, der udvandrede til Amerika i 1870. Om manden, der gennem sine hårdtslående artikler og fotos fra New Yorks rå og barske slum åbnede borgerskabets øjne. Og om hans forelskelse i Elisabeth, som han takket være sin stædighed fik til sidst.

Historien om Jacob A. Riis er historien om næsten at gå under i New Yorks værste kvarterer og historien om, hvordan hårdt slid, vilje til at skabe et bedre samfund og tro på sig selv gjorde Ribe-drengen til det, præsidenten kaldte ”den ideelle amerikaner”.



Jacob August Riis (født 3. maj 1849 i Ribe, død 26. maj 1914) var en dansk-amerikansk journalist, social reformator, fotograf og foredragsholder.

Tidligt liv
Uddannet som tømrer emigrerede han i 1870 til New York, USA. I flere år flakkede han rundt og erhvervede sig ved små job, blandt andre, dørsælger af strygejern. I perioderne uden arbejde oplevede han på sin egen krop "den anden side", "The Other Half", som han selv kaldte det. Tilbagevendt til New York fik han job på avisen South Brooklyn News som han efterfølgende købte. Denne blev senere solgt, hvilket gav Riis penge nok til at tage retur til Danmark og gifte sig med Elisabeth Riis.

Elisabeth Riis
Elisabeth Dorthea Nielsen Riis (1852 - 18. maj 1905) var Riis' store ungdomskærlighed. Men kærligheden var ikke gengældt og Riis var i sine ungdomsår ikke fin nok til at gifte sig med Elisabeth. Ud over at kærligheden ikke var gengældt, var Elisabeths stedfar, Balthazar Giørtz, ikke villig til at lade parret gifte sig.

Hun blev gift første gang med Raymond Baumann, der var premierløjtnant i Grænsegendarmeriet. Denne døde af tuberkulose i november 1874. Herefter tog hun kontakt til Riis, der var migreret til USA. Jublende lykkelig begav han sig hjem til Ribe.

Parret blev gift i Ribe Domkirke 6. marts 1876. Under parrets besøg i Ribe til genindvielsen af Ribe Domkirke i 1904, blev Elisabeth syg og døde året efter.
Bandit's Roost
Bandit's Roost af Jacob Riis, 1888, fra How the Other Half Lives. Dette foto viser Bandit's Roost på 59½ Mulberry Street, på den tid det mest kriminalitets-befængte og farlige sted i New York City.
Dokumentation af New Yorks slum
Det nygifte par slog sig ned i New York, hvor Riis fik job på avisen New York Tribune. Som journalist og politireporter skrev han med social indignation artikler om de forfærdende og sundhedsfarlige forhold, som fattige emigranter levede under i New Yorks spekulationsbyggeri. Det var det rene slum, som altid henlå næsten i halvmørke og hvor beboerne levede under de usleste forhold. Da blitzen til fotografering blev udbredt efter 1887, fattede Riis interesse for at dokumentere den sociale nød ved at fotografere beboere og leveforhold i slumkvarterernes mørke omgivelser. Han supplerede herefter i nogle år sine indtægter med foredragsvirksomhed, hvor han rejste med sit lysbilledforedrag. Riis adskilte sig fra sin samtid ved at der på fotografierne fra slumkvartererne også var personer. I 1889 fik han optaget en artikel i julenummeret af det prestigefyldte tidsskrift Scribner's Magazine med titlen ”How the Other Half Lives”, som var illustreret med træsnit på basis af Riis’ fotografier. Artiklen vakte stor opmærksomhed. Endnu større opmærksomhed fik Riis, da han i 1891 udbyggede artiklen og supplerede med flere illustrationer i en bog på 304 sider med titlen ”How the Other Half Lives, Studies among the Tenements of New York” (som kan læses på wikisource). Riis skrivemåde var fornyende ved at være en kombination af reportage og rejseskildring. Illustrationerne er en blanding af træsnit og gengivelser af fotografier, som dog er meget utydelige på grund af tidens ringe trykteknik. ”How the Other Half Lives”, blev uhyre populær og gjorde Riis til en kendt forfatter. Han fulgte op med flere bøger om samme emne, som dog indeholdt mange gentagelser og ikke blev samme succes. Fornyet succes fik han med sin selvbiografi ”The Making of an American”, som udkom i 1901. Riis var med til at sætte en ny social dagsorden i USA. Han inspirerede til et politisk opgør med korruption i New Yorks bystyre og politikorps. Slumkvarteret Mulberry Bend i New York, som Riis havde dokumenteret i sine bøger, blev nedrevet i 1897.
HOW THE OTHER HALF LIVES
Studies among the Tenements of New York

Riis skrev flere artikler om "Den anden halvdels" levevilkår, som i flere tilfælde blev ledsaget af hans egne fotografier.
Artiklerne viste sig at være populære, og Riis brugte det meste af et år på at udvide dem til den bog, der blev udgivet af Scribner's Books i 1890. Den tilbød flere illustrationer og halvtoner, end magasinartiklerne kunne tilbyde.

Den udgave der er digitaliseret af Det Kongelige Bibliotek er fra 1903.

En affotografering af bogen fra Det Kongelige Bibliotek. Der åbnes en PDF-fil. Da filen indeholder alle sider i bogen og hver side er et billede, kræver det en rimelig hurtig internetforbindelse.

En tekstudgave af bogen fra Wikisource. Da dette fortrinsvis er tekst, stiller det ikke specielle krav til internetforbindelsen.
How the other half lives
Betydning
Efter sin død sank Jacob Riis ned i glemslen. Den russiske fotograf og emigrant Alexander Alland, som selv beskæftigede sig med emigranter og slumfotografi sporede via Riis’ familie fotografierne, som efter flere slægtled var endt i en ejendom under nedrivning. I samarbejde med Museum of the City of New York fik Alland reddet negativerne, som blev affotograferet og restaureret inden ødelæggelse, bl.a. glasplader som var under selvdestruktion. I 1947 arrangerede Alland en stor udstilling på Museum of the City of New York. Gennem udstillingen og senere fotobøger, udgivet af Alland, blev der stor opmærksomhed omkring Riis’ fotografier fra New Yorks slum. Riis ønskede selv at blive vurderet som journalist og forfatter, men i eftertiden huskes Riis først og fremmest for sin indsats som fotograf. Riis opfattes i dag sammen med amerikaneren Lewis Hine (1874 – 1940) som de første egentlige dokumentarfotografer og er den absolut mest betydningsfulde og berømte danske fotograf.

10. august 1900 blev han Ridder af Dannebrog. Som den eneste af Jacob Riis’ bøger er hans selvbiografi oversat til dansk i en forkortet udgave fra 1912 med titlen Hvordan jeg blev amerikaner. Danmark blev det første land uden for USA, som viste en udstilling med de originale, restaurerede aftryk af Jacob Riis’ berømte fotografier. Det skete i 2008 i Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, i samarbejde med Museum of the City of New York.
Et museum der omhandler Jacob A. Riis indsats og betydning blev d. 27. juni 2019 åbnet under navnet Jacob A. Riis Museum. Museet er et projekt skabt af Sydvestjyske Museer og ligger i Jacob A. Riis barndomshjem, Sortebrødregade i Ribe.
For flere informationer og for at se åbningstider og priser, besøg museets hjemmeside: https://jacobariismuseum.dk/


Kilder:
Museets hjemmeside
Wikipedia
Det Kongelige Bibliotek
Tilbage til indhold